София и Варна вече са в жълтия ковид Етап 2

В картата по региони все още всички са в Етап 1
27 юли 2022 15:51, Александър Попов
47
София и Варна вече са в жълтия ковид Етап 2

Областите София-град и Варна влязоха в жълтия Етап 2 от Плана за справяне с пандемията, показват данните в Единния информационен портал.

От картата на епидемичната обстановка по области е видно, че почти всички области са в Етап 1. Плевен, Велико Търново, Търговище и Шумен все още са в нулевия етап.

В картата по региони всички са в етап 1, като се очаква този с център София до 5 дни да влезе в етап 2.

Какво се предвижда като мерки при етап 2?

В него са включени всички задължителни мерки от етап 1, които са:

- носене на защитна маска за лице в лечебни и здравни заведения, обекти за предоставяне на социални услуги, градски транспорт и в други обекти, в които риска от заразяване е висок (напр. затвори);
- спазване на физическа дистанция от минимум 1,5м;
- хигиена на ръцете и дезинфекция на повърхности, редовно проветряване;
- Работа от разстояние (надомна), при възможност. Изготвени са указания, съставени от компетентните органи по сектори, за намаляване на риска на работното място от заразяване със SARS-CoV-2.

В Етап 2 влизат и допълна мярка:

- Носене на защитна маска за лице на закрито в обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите и в други обекти, както и по време на различни образователни (в т.ч. училища и висши учебни заведения), спортни, научни и културни дейности и мероприятия, свързани със струпване на хора.

Мерки спрямо различни образователни (в т.ч. училища и висши учебни заведения), спортни, научни и културни дейности и мероприятия, свързани със струпване на хора, обекти с обществено предназначение и/или други обекти или услуги, предоставяни на гражданите

- Въвеждане на изискване за недопускане на не повече от 1 човек на 8 м2 в търговски обекти.
- Ограничаване на свижданията в лечебни заведения и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Допускат се само свиждания при пациенти с болничен престой над 5 дни - по преценка на лекуващия лекар относно здравословното състояние на пациента и риска от заразяване с COVID-19.
- Ограничаване на извънучилищните мероприятия и събирания на деца и младежи.
- Недопускане смесване на ученици от различни паралелки. Въвеждане на задължителна регистрация на ежедневния брой отсъстващи ученици по медицински причини.

Към тях се добавят и задължителните мерки от етап 1:

- Провеждане на засилен сутрешен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести.
- Провеждане на ежедневен филтър в учебните заведения за наличие на ученици с клинични симптоми за COVID-19 и тяхното отстраняване от учебния процес до установяване на диагнозата и клинично оздравяване.
- Провеждане на ежедневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за COVID-19 и отстраняване на персонала от работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: коронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
15
 
! Отговори
Майстора преди 1 година
Айде, тия дни ще е изпитът. Дали ще бъдете роби, или свободни. Дали ще носите при 35 градусови температури безполезните "маски" за да ужким предпазвате срещу принципно лека настинка, или ще се възпротивите. Време е да решавате. Аз съм решил за себе си.
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е всички ученици и студенти да се връщат в училищата и ВУЗ ове че след няколко години само некадърници ще има за работна ръка.
30
3
 
21
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 година
Тихичко и полекичка ще върнат локдауна и зеления сертификат,просто опипват почвата!!Само че този път ще бъдете линчувани публично...ще се спре медицинския терор и то много бързо и ще забравят за ПлАНдемията!!!
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами то явно и заведенията ще затварят скоро. Докога някви връзкари в РЗИ ще ни правят на мамуни
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 35То може да тестав и домашли любимци и тях да ги пишат в статистиката за ковид.
27
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой виждал ли е хора пред лабораториите за тестване. Аз не съм виждал от месеци. Къде ги тия 10 000 човека които се "тествали" всеки ден?
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не е статистика е стъкмистика.
25
3
 
21
 
! Отговори
Янко Антивакс преди 1 година
Днес Австрия стана поредната държава в Европа която отмени карантината при положителен тест за Ковид. Преди дни в Гърция при 35 000 заразени на дневна база здравният им министър призова пред медиите да се запази спокойствие и категорично заяви че маските няма да бъдат връщани. В България Кунчо, Радка, Ива и останалите блюдолизци на Ковид софрата си съчиняват планове, етапи и подготвят маски и локдауни, все едно че сме март 2020 г. Ай сиктир!
24
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие не разбрахте ли, че новата мантра е Глобалното затопляне! Вече ковид Пландемията не е в тренда
23
3
 
16
 
! Отговори
До Кунчев 10, преди 1 година
"Значи другата седмица етап 3 и затваряне на всички молове, ресторанти, кафенета, фитнеси, плувни комплекси...къртенето на пейки да започва!" - - - А къде забрави затваряне на морето? А, не може то, балканът и космосът да работят при таквози страшно положение!
22
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не бяха зони, не бяха етапи, не бяха щабове, не бяха тр олове по медии и форуми - само съчинения, будещи вече смях и съжаление с тези пландемични тъпизми.
21
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи от понеделник охраната на Лидъл отново ще плава в свои води. Откога не са овиквали за маска. Направо олекнаха тия последните месеци. Сега отново ще са видими и значими
20
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опитват се като с жабите да "сваряват" хората постепенно-да не би да се усетят. Ама няма да им се получи този път-прекалено много станахме тези,които разбраха що за цирк е това кро_мита и има ли почва у нас . Ще ви из_ри_нат,продаж_на сга*н начело с Мунчев, Баргирова, Сърбо_г_ъ_**ова и т.н
19
2
 
24
 
! Отговори
Етап пореден преди 1 година
И на финалния етап някои "Експерти" висят обесени от стълбовете, или биват изхвърлени през прозорците - дефенстрация...
18
35
 
6
 
! Отговори
До Цеко Сифоня преди 1 година
Като тръгнат пак с полиция и почнат да те глобяват с 1000 лв. ще си сложиш масчицата и ще се снишиш както всички останали интернет мишки
17
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спряха им парите и сега се чудяк какво да измислят.НИКЪДЕ В ЕВРОПА НЕ ПИШАТ И ПРИКАЗВАТ за ковид. Леко споменаванеби толкова
16
0
 
14
 
! Отговори
Фешъна Тони преди 1 година
а аз и Асенчу се Ваксинирахме за ЕдноПолова Шарка!
15
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз още съм на етап "Не ми пука", но май много скоро ще мина на етап "Ще ви е ба майката!"
14
1
 
10
 
! Отговори
Плажен албатрос преди 1 година
Ще се ограничават ли за граждани варненските плажове?
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*печели